Εξατομικευμένη φροντίδα

Δεξιότητες ανάπτυξης

Προτεραιότητα και φιλοσοφία της εταιρείας μας είναι η εξατομικευμένη παρέμβαση με τους χρήστες ψυχικής υγείας και η ανάδειξη και ενδυνάμωση των θετικών στοιχείων τους. Ορμώμενοι απ’ το κίνημα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης αντιλαμβανόμαστε και αντιμετωπίζουμε το ψυχικά πάσχων ως ολοκληρωμένη οντότητα με προοπτικές, ψυχοκοινωνικές και συναισθηματικές ανάγκες, δεξιότητες κι επιθυμίες και στοχεύουμε στην βελτίωση της λειτουργικότητάς του και της ποιότητας ζωής του.
Τα πρόσωπα αναφοράς αναλαμβάνουν να κάνουν το έργο της εξατομίκευσης ακόμα πιο συγκεκριμένο και στόχος τους είναι η ανάπτυξη της δυαδικής σχέσης κι επικοινωνίας με τους ενοίκους και μέσω αυτής της σχέσης η αναγνώριση των ατομικών ζητημάτων και δυσκολιών αλλά και η ανάδειξη των ατομικών θετικών τους χαρακτηριστικών.
Η θεραπευτική ομάδα δίνει ιδιαίτερο βάρος στην εκπαίδευση και στην υποστήριξη των μελών σε ό,τι αφορά στη φροντίδα της προσωπικής υγιεινής τους (π.χ. να μάθουν να ξυρίζονται μόνοι τους, να κρατούν τα ρούχα τους στις προσωπικές τους ντουλάπες, να συμμετέχουν στο πλύσιμο και στο σιδέρωμα των ρούχων τους, να φροντίζουν για τη στοματική τους υγιεινή κ.λ.π.).
Επίσης βαρύτητα δίνεται στην κινητοποίηση των ενοίκων να συμμετέχουν στη φροντίδα του προσωπικού τους χώρου και σε οικιακές εργασίες με στόχο την ενίσχυση της αίσθησης ότι το οικοτροφείο είναι το σπίτι τους, στο οποίο εκτός από απολαβές έχουν και υποχρεώσεις. Οι καθημερινές αυτές αρμοδιότητες βοηθούν επίσης και στην καλύτερη συνεργασία των ενοίκων μεταξύ τους. Κάθε ένοικος έχει αναλάβει μια συγκεκριμένη δραστηριότητα, η οποία είναι σύμφωνη με τις ικανότητές του και τα ενδιαφέροντα του, για την οποία είναι υπεύθυνος μαζί με κάποιο μέλος της θεραπευτικής ομάδας. Οι αρμοδιότητες αυτές, οι οποίες διευρύνονται είναι ψώνια σε supermarket, φούρνο ή λαϊκή, βοήθεια στην καθαριότητα του οικοτροφείου, βοήθεια στην ετοιμασία του φαγητού, στο μάζεμα του τραπεζιού, στα πλυντήρια, στο άπλωμα ρούχων κλπ. Καθημερινά οι θεραπευτές σημειώνουν τις αρμοδιότητες που φέρνει εις πέρας κάθε ένοικος. Στόχος είναι να περάσουν όλοι οι ένοικοι από όλες τις αρμοδιότητες, ώστε να αποκτήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονομία και λειτουργικότητα σε περισσότερους τομείς. Γι’ αυτό το λόγο πραγματοποιούνται συχνές αλλαγές σε ομάδες με τη σύμφωνη γνώμη των ενοίκων.
Η μεγάλη μας απολαβή και ικανοποίηση είναι όταν οι ένοικοι αναφέρονται στη στεγαστική δομή ως «το σπίτι μας».

Κοινωνικά Ζητήματα
H θεραπευτική ομάδα της Ε.Ψ.Α.Μ.Υ με επικεφαλής τον κοινωνικό λειτουργό φροντίζει και υποστηρίζει τους ενοίκους σε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής τους, το κοινωνικό.
Φροντίζουμε πρώτα από όλα να έχουν όλοι οι ένοικοι μας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με την φροντίδα της έγκαιρης ανανέωσης και θεώρησης των βιβλιαρίων των εκάστοτε ασφαλιστικών ταμείων στα οποία ανήκουν. Μέλημα μας είναι επίσης η ομαλή λειτουργία των συνταξιοδοτικών – επιδοματικών τους δικαιωμάτων. Στα οικοτροφεία και στα διαμερίσματα λειτουργεί ομάδα υποστήριξης – εκμάθησης των χρημάτων και των συναλλαγών που μπορούν να γίνουν με αυτά. Θεωρούμε πολύ σημαντικό όλοι οι ένοικοι να γνωρίζουν να διαχειρίζονται χρήματα και να ενεργούν μόνοι τους σε ότι τα μικροέξοδα τους που αφορούν την ψυχαγωγία τους Ως ισότιμοι πολίτες έχουν κάποιες υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος και δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δηλώσεως κάθε χρόνο την οποία συμπληρώνουν με τη βοήθειά μας.
Παράλληλα ενημερωνόμαστε συνεχώς για τις όλες τις νέες και τρέχουσες κοινωνικές παροχές που ανακοινώνονται και αφορούν την πληθυσμιακή ομάδα στην οποία ανήκουν. Έτσι όλοι διαθέτουν κάρτες απεριορίστων διαδρομών με ή χωρίς συνοδό ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Ένα άλλο κομμάτι στο οποίο έχει πέσει βάρος είναι η έκδοση κάρτας πολιτισμού που τους επιτρέπει ελεύθερη είσοδο σε μουσεία, θέατρα και λοιπές επιμορφωτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Εκτός από τα πάγια κοινωνικά δικαιώματα, τις παροχές και τις υποχρεώσεις τους , αρκετές φορές προκύπτουν έκτακτα ζητήματα σε αυτό το κομμάτι της ζωής τους(π.χ έκδοση ή ανανέωση πιστοποιητικών). Και εκεί έχουν την αμέριστη βοήθεια της ομάδας μας ώστε όλα να κυλούν ομαλά.

Ψυχαγωγικές δράσεις κι εκδηλώσεις
Οργάνωση ψυχαγωγικών εκδηλώσεων
Κάθε χρόνο σχεδιάζονται και υλοποιούνται με τη συνδρομή της θεραπευτικής ομάδας αλλά και των ίδιων των ενοίκων ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, όπως η γιορτή των Χριστουγέννων, η κοπή της πίτας, το μασκέ πάρτυ για τις μέρες της Αποκριάς, το Πασχαλιάτικο γλέντι και η βραδιά ρεμπέτικου τραγουδιού, εκδήλωση η οποία προάγει και τις εργασιακές τους ικανότητες. Σε αυτές τις εκδηλώσεις συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι και οι ένοικοι των δύο οικοτροφείων και των δύο διαμερισμάτων ενώ προσκαλούνται οι οικογένειες, οι φίλοι και οι συγγενείς αυτών και γνωστοί και φίλοι της κοινότητας για την ενίσχυση των σχέσεων και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης αλλά και την καταπολέμηση του στίγματος και της προκατάληψης απέναντι στην ψυχική ασθένεια.

Ψυχαγωγικές δράσεις
Αποτελεί θεσμό πλέον ο εορτασμός των γενεθλίων και της ονομαστικής εορτής του κάθε ενοίκου μας καθώς θεωρούμε ότι με αυτό τον τρόπο αναδεικνύουμε την ατομικότητα και ενισχύουμε την πολυδιάστατη ταυτότητά του. Επίσης οι εορτασμοί αυτοί, μέρος της εθιμοτυπίας ενός κοινωνικού συστήματος, αποτελούν αφορμή για τη μεταξύ τους κοινωνική συνδιαλλαγή και ψυχαγωγία.

Πολιτιστική επιμόρφωση (μουσεία, θέατρα)
Στα πλαίσια της κοινωνικοποίησης των χρηστών ψυχικής υγείας και στην ευαισθητοποίησή τους σε πολιτισμικές αξίες και ερεθίσματα, πραγματοποιούνται επισκέψεις σε μουσεία ή/και θέατρα με ή χωρίς συνοδεία θεραπευτή.

Κοινές δράσεις
Σε εβδομαδιαία βάση πραγματοποιούνται κοινές δράσεις μεταξύ των δύο οικοτροφείων και των δύο διαμερισμάτων για τη σύσφιξη των σχέσεων και την κοινωνικοποίηση των ενοίκων.