Οικοτροφείο ΕΡΑΤΩ

Το οικοτροφείο «ΕΡΑΤΩ» ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 28 Ιουλίου 2006 στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Μάρνη 5. Πλέον στεγάζεται στην οδό Ανδρονίκου 18, στην συνοικία του Ρουφ.
Εντάσσεται στα πλαίσια λειτουργίας του «Προγράμματος Αποασυλοποίησης Ψυχαργώς» που επιχορηγείται και εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας).
Το οικοτροφείο «ΕΡΑΤΩ» αποτελεί στεγαστική δομή μακράς διαμονής και φιλοξενεί δεκαπέντε (15) ενοίκους, άνδρες ηλικίας 37 έως 74 ετών με ψυχικές διαταραχές, νοητική υστέρηση και αυτισμό, πρώην νοσηλευόμενους σε ψυχιατρικά νοσοκομεία.
Στόχος του οικοτροφείου είναι η φιλοξενία αυτών των ατόμων, η ψυχοκοινωνική τους υποστήριξη και η σταδιακή τους αυτονόμηση κι ένταξη στο κοινωνικό σύνολο.
Το οικοτροφείο στελεχώνεται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας διαφόρων ειδικοτήτων που αποτελούν τη θεραπευτική ομάδα. Η θεραπευτική ομάδα θέτει από κοινού στόχους για την πορεία και την πρόοδο των ενοίκων, εφαρμόζοντας εξατομικευμένα προγράμματα στα επίπεδα της ατομικής υγιεινής, της απασχόλησής τους στο χώρο του οικοτροφείου και της συμμετοχής τους σε δραστηριότητες εκτός αυτού.
Το οικοτροφείο παρέχει εικοσιτετράωρη υποστήριξη έχοντας ως βασικούς άξονες τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ενοίκων, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, την ενίσχυση της ατομικότητας και της αυτονόμησής τους, τη διασφάλιση της σωματικής και ψυχικής υγείας, την ανάπτυξη των γνωστικών, ψυχοκοινωνικών και παραγωγικών δεξιοτήτων, την ανάπτυξη και διατήρηση της επικοινωνίας με το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον τους και τη ψυχαγωγία τους και ως απώτερο στόχο την ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο και την εξάλειψη του στίγματος.