29 Ιανουαρίου, 2019 0 min to read

Πρόγραμμα Ψυχοεκπαίδευσης & Κοινοτικής παρέμβασης “Ανοιχτοί Ορίζοντες”

Category : Uncategorized, Κεντρική Σελίδα

Στα πλαίσια της υποστήριξης και της κοινωνικής ένταξης των ενοίκων των οικοτροφείων της ΕΨΑΜΥ, οι ένοικοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» Αυτό το πρόγραμμα στελεχώνεται από άτομα με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες και επαγγελματίες ψυχικής υγείας, σχεδιάζει και υλοποιεί ανά εξάμηνο με δομημένο πρόγραμμα εκδηλώσεις στο χώρο του ή στην κοινότητα. Απευθύνεται και συνεργάζεται με φορείς, δομές και πλαίσια του χώρου της ψυχικής υγείας (ξενώνες, οικοτροφεία, ψυχιατρικά νοσοκομεία, επαγγελματικά εργαστήρια κ.α.), καθώς και με φορείς-κέντρα και άτομα της κοινότητας.
Περιλαμβάνει:
• Το ‘Εργαστήρι Σωματικής Αυτο- έκφρασης‘, στο οποίο οι μετέχοντες, εργαζόμενοι της ΕΨΑΜΥ και ένοικοι επιχειρούν, συνοδεία μουσικής να εκφράσουν με το σώμα και τις χειρονομίες τους, τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους
• Το θεατρικό εργαστήρι της Ε.Ψ.Α.Μ.Υ. , αποτελούμενο από εργαζόμενους σε όλους τους τομείς των δομών αλλά και από ενοίκους έχει ως σκοπό όχι μόνο τη γνωριμία των συμμετεχόντων με την θεατρική πράξη αλλά και την άσκηση αυτής.
• Τις προβολές ταινιών . Εβδομαδιαία λαμβάνει χώρα προβολή ταινίας που είτε είναι επιλεγμένη από τους ένοικους μα σκοπό την ψυχαγωγία, είτε περιλαμβάνει ψυχιατρικό περιεχόμενο με τη συμμετοχή εργαζομένων
Μουσικό εργαστήρι. Εβδομαδιαία οι ένοικοι και οι εργαζόμενοι διαλέγουν τραγούδια και μουσικές και τα κάνουν πρόβα αποσκοπώντας στη χαρά της στιγμής αλλά και , μετέπειτα, μια παρουσίασή τους σε κάποια εκδήλωση της Ε Ε.Ψ.Α.Μ.Υ.
Χριστουγεννιάτικο Bazaar. Κάθε Χριστούγεννα πραγματοποιείται έκθεση χειροποίητων αντικειμένων . Στο παρελθόν έχουν εκθέσει οι δημιουργοί Σοφία Αρκαδινού και Ματίνα Λαμπροπούλου
Μουσική Σκηνή. Σε τακτά χρονικά διαστήματα , γνωστή ρεμπέτικη κομπανία ερμηνεύει αγαπημένες επιτυχίες , συνοδεύοντας το φαγητό και το κρασί των παρευρισκόμενών, παρακινόντας τους για γλέντι και χορό.
Κατασκήνωση. Κάθε χρόνο , στο τέλος του καλοκαιριού οι ένοικοι συνοδεία σχεδόν του συνόλου των εργαζομένων επισκέπτονται τις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα , στο Μαραθώνα.
Γιορτές. Σε κάθε μεγάλη ή μικρότερη γιορτή οι ένοικοι και οι εργαζόμενοι διοργανώνουν γιορτές ανάλογα με την περίσταση. Έτσι , κανόνα αποτελούν η Χριστουγεννιάτικη Γιορτή, η αποκριάτικη και όποτε άλλοτε υπάρχει υπάρχει δυνατότητα για κέφι και ξεφάντωμα
Οι ‘Ανοιχτοί Ορίζοντες’ ανανεώνονται και προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες και τη διάθεση , πρώτα από όλα των ενοίκων, με την προσθήκη νέων δράσεων συνεχώς.